Alzheimercafé - Anders kijken naar dementie

 

Velen van ons zullen vroeger of later in aanraking komen met dementie, of het nu in je omgeving voor komt, of in de familie of je naasten, je moeder, vader, partner.

Dan is het belangrijk om te weten dat mensen met dementie of beginnende dementie zich veilig kunnen voelen in hun eigen omgeving, minder stress zullen ervaren en naar de omgeving toe minder onbegrepen gedrag vertonen.

Maar dan zullen wij, de mantelzorgers, de naasten en de professionals moeten zoeken en leren hoe we met dementie en dementeren om kunnen gaan.

Belangrijke factoren zijn natuurlijk rust, regelmaat en reinheid. Regelmaat in slapen, opstaan, eten en verzorging.

Maar ook hoe de dagbesteding is, is er voldoende afleiding, is er een aangename omgeving om in door te brengen.

Maar hoe gaan wij zelf om met mensen met dementie? Het gedrag van ons om de dementerende heen is van groot belang. Hoe reageert de naaste, de mantelzorger en de professional op dementie en dementerenden?

Misschien moeten we ons ook in ons gedrag richten op verschillende vormen

van dementie, op welke wijze kunnen we ons richten op onze dierbaren.

Dat is een zoektocht naar de mogelijkheden die we kunnen bieden, een zoektocht die we kunnen versnellen en verbeteren door kennis te nemen van inzichten en ervaringen van professionals.

Deze inzichten kunnen worden toegelicht deze avond in het Alzheimer café: hoe kijken we naar dementie, of moeten we anders kijken?

Marike Wever en Ria de Vos , beiden verpleegkundigen en gespecialiseerd in de zorg voor mensen met dementie zullen deze avond een inleiding geven, toelichting geven en vragen beantwoorden.

Marike Wever is gedragstherapeutisch werker bij Zorggroep Groningen en verbonden als docent aan het Breincollectief. Ook Ria de Vos is verbonden aan het Breincollectief en samen hebben zij een leergang over dementie en omgevingszorg ontwikkeld.

Zij verzorgen scholing voor collega’s binnen

en buiten de Zorggroep Groningen.

Deze avond is zeker niet alleen voor professionals bedoeld, integendeel. Het is voor iedereen van belang, voor de naasten, de mantelzorgers en natuurlijk voor alle belangstellenden.

Dementie komt steeds vaker voor, steeds dichterbij door de vergrijzing. Dan is het fijn om te weten hoe je er naar kunt kijken en welke mogelijkheden er zijn.

 


Toegang: gratis (inclusief één consumptie}
Vervoer: heeft u (aangepast) vervoer nodig?
Laat u dan rijden door Stichting Ouderenvervoer Leek.
Voor opgave en voorwaarden: informatieloket ‘’de Schutse’’, ? 0594-512334
www.ouderenvervoerleek.nl

dinsdag 14 november 2023

Dienstencentrum de Schutse. Oldenoert 32, 9351 KP, Leek
Open19:00
Aanvang19:30
Sluiting21:00